sobota, 27 października 2012

Najzdrowszy owoc świata

Badania wykazały, że owoce róż są około 23 razy bardziej bogate w witaminę C niż pomarańcze, a witaminy A mają tyle samo co marchew... Poza tym, występuje też w nich wit. P, B2, kwas foliowy, wit. K, wit. E, oraz fosfor, wapń, żelazo, magnez, potas itd.
Porównując: z 1 kg róży (pomarszczonej) otrzymuje się tyle samo wit. C co ze 150 kg jabłek, 200 kg gruszek, 13-14 kg pomarańczy lub cytryn ("Owoce z lasów i pól", I. Gumowska).

To tak tytułem wstępu. Teraz chyba nikt nie ma już wątpliwości, że warto zwrócić uwagę na tę jakże pożyteczną roślinę, jaką jest róża.
Na potrzeby tego artykułu...przed Państwem: RÓŻA DZIKA!








Zbiór przeprowadziłem około 15 października, w suchy, słoneczny dzień. Moim celem były tylko te owoce, które były jeszcze odpowiednio twarde, czyli krótko mówiąc - nie rozłaziły się w palcach.


Zebrane owoce możemy wykorzystywać na różne sposoby. Ja postanowiłem je ususzyć. W tym celu najlepiej jeszcze w tym samym dniu rozpocząć suszenie. Możemy to zrobić tradycyjnie, np. na kaloryferze itp. Istnieje jednak metoda, opracowana przez prof. Mrożewskiego, która pozwala suszuć owoce róż, niemalże bez strat witaminowych.
Zaczynamy suszyć je w temperaturze około 90-95 C (np. w piekarniku), następnie po ok. 10 minutach obniżamy ją do 80 C, i tak z czasem aż do 50 C. W ten sposób zachowamy jak największą ilość witamin. Ja tak zrobiłem, choć nie jestem w stanie sprawdzić ilości witamin w moim suszu. Podobno susz uzyskuje się już po 4 godzinach, ja suszyłem trochę dłużej, chyba około 6 godzin.



Właściwości leczniczych ma sporo. Począwszy od ogromnego wpływu na odporność organizmy, poprzez działanie przeciwszkorbutowe po lepszą przyswajalność innych pierwiastków, działanie wpływające na procesy starzenia się, niektóre choroby trawienne, zakaźne, gruźlicę itd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz