Co nadaje się do pożarcia? Wszystko. Czyli korzenie, liście i kwiaty.
Po co jeść?
- może być składnikiem wszelakich sałatek jak i samodzielną sałatką
- jest smaczna (kwiaty mogą być lekko gorzkie)
- kwiaty i liście można ugotować i podawać jak jarzyny ale straci wtedy trochę witamin
- kwiaty i liście są bogate w wit. C, szczególnie wczesną wiosną
- zawiera saponiny (substancje pobudzające przemianę materii)
- służy do leczenia mokrego kaszlu ( jako napar)
- inne zastosowania: jako element sosów, zapiekane w podpłomykach, syrop.
Zebrałem trochę liści i kwiatów... |
Przy okazji wyszła również prawdziwie wiosenna kanapka ;) |
Posiekałem... |
Trochę śmietany, soli...i możemy szamać! |
(Posiekana i zgnieciona stokrotka, a raczej jej sok dobrze wpływa na gojenie się ran, ukąszeń, oparzenia pokrzywą, itp. ale o tym może innym razem...)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz